Adresa:

Spinčićeva 1, 21000 Split

Očitovanje Hrvatskog onkološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora o izvanrednim otkazima uručenima predstojnici te dvjema medicinskim sestrama Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka

Hrvatsko onkološko društvo (HOD) Hrvatskog liječničkog zbora

Predmet: Očitovanje Hrvatskog onkološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora o  izvanrednim otkazima uručenima predstojnici te dvjema medicinskim sestrama Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka

Članovi Hrvatskog onkološkog društva obaviješteni su od strane prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić u pisanom obliku o neželjenim događajima na riječkoj onkologiji.

Kao dugogodišnji suradnici i kolege, imamo želju i potrebu svjedočiti o moralnosti, časti te stručnoj i znanstvenoj kompetenciji naše kolegice.

Prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je aktivna i vrijedna članica Hrvatskog onkološkog društva (HOD) te kroz čitav svoj profesionalni život održava najveće standarde kliničke, znanstvene, akademske, kolegijalne izvrsnosti, morala, davanja i ljubavi prema pozivu i bolesnicima. Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima HOD-a nikad ne mareći za količinu posla i vremena potrebnih za njihovo obavljanje. Upravo zbog tih vrijednosti je imenovana od strane ministra zdravstva zamjenicom predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, najvažnije aktivnosti u povijesti hrvatske onkologije, te je osobnim primjerom i neumornim radom dovela do njegove izrade i potom financiranja njegovog važnog dijela iz sredstava EU fondova. Ukratko, prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je moralna i kliničko-znanstvena vertikala hrvatske onkologije.

O dvjema medicinskim sestrama ne možemo govoriti jer ih ne poznajemo. Teško nam je zamisliti kako se osjećaju zbog otkaza nakon iznesenih optužbi. Uvjereni smo da je riječ o nesporazumu, neprimjerenoj reakciji, da su medicinske sestre nastojale obavljati svoj posao na najbolji mogući način. Svi potencijalno griješimo ali sigurno ne namjerno.

Kao članovi Hrvatskog onkološkog društva ne možemo znati je li grešaka bilo. Ipak, u ovom slučaju držimo reakciju neprimjerenu opisu djela i neproporcionalna vremenu i prostoru u kojem se nalazimo a sve u kontekstu vjere da nitko od zdravstvenog osoblja nikad neće skrivati lijekove od potrebitih bolesnika te da je riječ o nesporazumu kojeg treba sagledati i pojasniti uz poštovanje svih uključenih.

Postavljanje osobe druge specijalizacije i bez iskustva u onkologiji na čelo jedne Klinike a uz postojeće onkologe u Klinici? Mišljenja smo da takve funkcije trebaju obnašati osobe s dugogodišnjim iskustvom i izvrsnošću u onkologiji.

U zaključku, jako nam je žao zbog ovih nemilih događaja na riječkoj onkologiji. U vremenu velikog nedostatka kadra u onkologiji općenito, u vrijeme velike potrebe za implementacijom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR), u vrijeme kad nam je potrebno zajedništvo i svaki djelatnik, u vrijeme kad je iskustvo i kontinuitet od presudne važnosti, dati izvanredne otkaze zbog pogrešno evidentiranih lijekova djeluje negativno na sve aspekte hrvatske onkologije. Držimo da je potrebna staložena, mirna i kvalitetna  reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji, a sve u interesu onkoloških bolesnika i s ciljem smanjivanja štete prvenstveno riječke, ali i hrvatske onkologije.

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav,

u ime članova Hrvatskog onkološkog društva,

šire predsjedništvo i upravni odbor Hrvatskog onkološkog društva