Adresa:

Spinčićeva 1, 21000 Split

Svjetski dan borbe protiv raka 04.02.2021.

Vrijeme je za buđenje i ozbiljnu borbu protiv raka – potpunu i neodgodivu implementaciju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

Svake 22 minute kod jedne osobe u Hrvatskoj se dijagnosticira rak, a svakih 38 minuta jedna osoba umre od raka. 

Zar to nisu dovoljno alarmantni podaci da svi stanemo, razmislimo, prihvatimo tu činjenicu i počnemo mijenjati stvarnost borbe protiv raka. Vrijeme je da počnemo razmišljati i govoriti o pravim, za život važnim temama a ne trivijalnim, nametnutim, često glupim i nevažnim temama.

Jedini pravi put izlaska iz ovog začaranog kruga boli i smrti od raka je organizirana, strukturirana, pametna i pravedna, na dokazima temeljena, sveobuhvatna i poštena borba protiv raka – NACIONALNI STRATEŠKI OKVIR PROTIV RAKA (NSOPR). Čak i mala poboljšanja kad je u pitanju ovaj važan javnozdravstveni problem, donijet će boljitak velikom broju hrvatskih građana. Na samom početku, najbitniji korak je osigurati da se rak u javnosti ne doživljava kao problem koji se događa nekom drugom. Prihvaćanjem raka kao moguće dijagnoze, svaki građanin postaje otvoren za učenje o preventivnim mjerama, programima ranog otkrivanja (probiru), kao i utvrđivanju, na razini društva, optimalnih načina liječenja, inicijativa za pružanje podrške oboljelima i njihovim obiteljima, rehabilitaciji, reintegraciji i palijativnoj skrbi.

Optimalnom i rigoroznom primjenom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka možemo i hoćemo značajno umanjiti negativne aspekte raka na nacionalno javno zdravlje, poboljšati ukupni zdravstveni status i izgraditi sretnije društvo za generacije koje dolaze. Procjena je da kroz 10 godina potpune provedbe NSOPR-a možemo na godišnjoj razini spasiti oko 4500 ljudi od smrti od raka, te spriječiti razvoj ili dijagnozu raka kod njih oko 1000 na godišnjoj razini pri kraju desetogodišnjeg vremena provođenja NSOPR. Moram naglasiti ove procjene ponovno i prikazati njihovu realnost i provodljivost. Primjerice, ukoliko nakon 10 godina potpune provedbe NSOPR uspijemo doći do kvalitete organizacije borbe protiv raka poput one u Danskoj, gore navedene brojke su apsolutno moguće.

Kad se zbroji utjecaj NSOPR-a u obliku godina spašenog života, možemo doći do sjajnog cilja: 110 000 godina. Da, potpunom implementacijom NPPR-a možemo dobiti, kolektivno rečeno kroz 10 godina njegovog provođenja, 110 000 života naših ljudi. Ima li išta važnije od toga? Postoje li neki drugi programi koji to mogu napraviti danas u Hrvatskoj?

Nacionalni strateški okvir protiv raka je prihvaćan od strane Sabora i Vlade Republike Hrvatske. Na njemu je radilo oko 150 stručnjaka kroz tri godine. Napisan je sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i prilagođen Hrvatskim potrebama i prilikama. Sad je na nama da ga u potpunost implementiramo, polučimo željene rezultate, promijenimo ishode i od jedne od najlošijih zemalja EU postanemo jedna od najboljih; „from zero to hero“.